Records d'una època                                                 

    

   Des de temps immemorials a la franja de terreny que va des de Montjuïc fins el Llobregat i des del port fins a la Gran Via, se la coneixia com La Marina. Era un espai agrícola on un centenar de masies feien cura de les seves terres, terres d’al·luvió que el pare Rubricatus va anar dipositant als seus marges a poc a poc, a travers dels segles i que es regaven amb generositat mitjançant una extensa xarxa de rierols, alimentats per pluvials i pel Canal de la Infanta.
Aquesta situació feia que els camps donessin fins a tres collites cada any. Els pagesos portaven cada tarda, en carro o tractor, aquests productes agrícoles al Born ( l'anomenat llavors Mercabarna) i des d'allà es distribuïen per tota la ciutat Comptal.
Aquella postal diària agrícola i rural va començar a desaparèixer cap al 1960 per convertir-se en pocs anys en dos pol·lígons industrials de primer ordre, el de la Zona Franca (Barcelona) i el de Pedrosa, a l'Hospitalet.
En aquesta pàgina web podem veure una petita mostra d'aquella Marina, que es va transformar en favor del progrés i del benestar.
Malgrat que el canvi ha estat radical, a tots els que vàrem créixer amb aquella imatge de zona agrícola i rural, ens ha deixat una petjada inesborrable.

                                                                    Julio Baños i Soria 
       Historiador i escriptor entre d'altres de "Imágenes retrospectivas de La Marina" i actualment col·laborador al Centre de Documentació Històrica de Montjuïc-La Marina.